Tietojen luovuttamisen kieltäminen

Jokaisella on oikeus kieltää tietojensa luovuttaminen suoramarkkinointia, henkilömatrikkelia ja sukututkimusta varten sekä asiakasrekisterin tai muun vastaavan rekisterin päivitystä varten. Lisäksi jokaisella on oikeus kieltää yhteystietojensa luovuttaminen yhteys-, osoite- tai muuna vastaavana tietopalveluna.

Väestötietojärjestelmään voidaan kaiken kaikkiaan merkitä henkilölle

  • suoramarkkinointikielto
  • yhteystietojen luovutuskielto
  • asiakasrekisterin päivityskielto
  • sukututkimuskielto
  • henkilömatrikkelikielto

Tietojen luovuttamisen voi kieltää Tarkasta tietosi! -palvelussa tai ilmoittamalla asiasta puhelimitse tai vapaamuotoisella kirjeellä Digi- ja väestötietovirastoon. Tarkasta tietosi! -palveluun voi kirjautua henkilökortin tai verkkopankkitunnusten avulla.

Huomaa, että puhelinmarkkinoinnin rajoitusta ei voi tehdä väestötietojärjestelmään, koska sinne ei tallenneta puhelinnumeroita.

Kiellot ovat henkilökohtaisia ja ne ovat voimassa toistaiseksi eli kieltoja ei tarvitse uusia esimerkiksi asunnon muuton vuoksi. Turvakielto on muista kielloista poiketen voimassa vain määräajan.

Voit tarkastaa voimassa olevat kieltosi ja poistaa tarpeettomat kiellot Tarkasta tietosi! -palvelussa tai ottamalla yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon.

Tietojen luovuttamisesta ja niiden muusta käsittelystä on tarkempaa tietoa tietosuojaselosteissa.