Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys

Kansalaisvarmenne on henkilökortin sirulla oleva varmenne. Sen avulla voi esimerkiksi tunnistautua viranomaisten sähköisiin asiointipalveluihin tai tehdä sähköisen allekirjoituksen. Henkilökorttia haetaan poliisilta. Digi- ja väestötietovirasto neuvoo kansalaisvarmenteen käyttöönotossa.

 

Kansalaisvarmenne ja henkilökortin tilaaminen

Kansalaisvarmenne sisältyy henkilökorttiin. Jos haluat käyttää kansalaisvarmennetta, mutta sinulla ei ole henkilökorttia, tee henkilökorttihakemus poliisille.

Ohje henkilökortilla olevan kansalaisvarmenteen aktivointiin

Jos haluat käyttää henkilökortin kansalaisvarmennetta sähköisessä asioinnissa, sinun on ensin aktivoitava kortti. Jos et aio käyttää henkilökorttiasi sähköiseen asiointiin, ei sitä tarvitse aktivoida.

Varmenteiden neuvontapalvelu

Varmenteiden neuvontapalvelu neuvoo henkilökortin käyttöönotossa, käytössä sekä yleisimmissä ongelmatilanteissa.

Varmenteiden sulkupalvelu (24h)

Jos henkilökorttisi katoaa, sulje kansalaisvarmenne sulkupalvelussa, jotta kukaan ei pääse väärinkäyttämään sitä. Sulkupalvelu palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Lataa kortinlukijaohjelmisto

Tarvitset kortinlukijaohjelmiston, jos käytät henkilökorttia tietokoneellasi. Voit ladata mPollux DigiSign Client -kortinlukijaohjelmiston maksutta Windows-, Linux- ja Mac-käyttöjärjestelmiin.

PIN-tunnuslukujen ongelmatilanteet ja PIN-tunnusluvun vaihtaminen

Jos PIN-tunnuslukusi on unohtunut, lukkiutunut tai se pitää vaihtaa, voit vaihtaa sen itse.

Testaa kansalaisvarmenteen käyttöä

Testipalvelussa voit testata tunnistautumista ja sähköisen allekirjoituksen tekemistä henkilökortin kansalaisvarmenteella.

PDF-asiakirjan sähköinen allekirjoitus

Henkilökortin avulla voit tehdä hyväksytyn sähköisen allekirjoituksen, joka on juridisesti sitova ja kiistämätön.

Digi- ja väestötietoviraston henkilöille myönnettävät tunnistus- ja allekirjoitusvarmenteet täyttävät yleiseurooppalaisen asetuksen n:o 910/2014 sekä vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista annetun lain (617/2009) mukaiset vaatimukset.  Tavoitteena on varmistaa korkean tietoturvan ja oikean henkilöllisyyden toteutuminen sähköisessä asioinnissa. Digi- ja väestötietovirasto toimii korkean tason vaatimukset täyttävänä tunnistuspalvelun tarjoajana tuottaessaan varmennepohjaisia tunnistusvälineitä. Digi- ja väestötietovirasto on myös Suomen ensimmäinen ja tällä hetkellä ainoa hyväksyttävän tason allekirjoitusvarmenteen tarjoaja. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valvoo varmentajan toimintaa.