Edunvalvojan tehtävät

Edunvalvoja määrätään yleensä hoitamaan päämiehensä omaisuutta ja taloudellisia asioita. Edunvalvoja on tilivelvollinen tehtävänsä hoitamisesta holhousviranomaisena toimivalle Digi- ja väestötietovirastolle. 

Edunvalvojan tehtävistä tietoa tarvitsevat edunvalvojien lisäksi myös päämiehet, lähiomaiset ja ulkopuoliset tahot. 

Edunvalvojan määräyksen sisältö ja tilintekovelvollisuus

Edunvalvonnan alussa edunvalvoja toimittaa virastoon omaisuusluettelon ja tämän jälkeen vuosittain tilin, jonka avulla hän selvittää, miten hän on hoitanut päämiehensä asioita. Edunvalvojan tehtävän päättyessä hän toimittaa holhousviranomaiselle vielä päätöstilin.  

Tarvittaessa edunvalvoja voidaan määrätä edustamaan päämiestään myös tämän henkilöä koskevissa asioissa, jos päämies ei ymmärrä näiden asioiden merkitystä.

Edunvalvoja voidaan määrätä myös vain johonkin yksittäiseen tehtävään, esim. asunnon tai kiinteistön myyntiin. Tällöin edunvalvojalle ei määrätä tilintekovelvollisuutta.

 

Links to laws related to the matter

Guardianship Services Act (in Finnish)

Holhoustoimen yhteystiedot

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Postiosoite

Digi- ja väestötietovirasto / Holhoustoimi, PL 1001, 02151 Espoo

Ylläolevan postiosoitteeseen voi lähettää kaiken holhoustoimeen lähetettävän postin lukuun ottamatta omaisuusluetteloita, vuositilejä sekä päätöstilejä. Ne postitetaan kunkin valvontaa harjoittavan palvelupaikan omaan postiosoitteeseen.

Puhelinnumero

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–15

Palvelunumero 0295 536 256

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet