Holhousviranomaisen valvonnan keinot

Edunvalvojan ja edunvalvontavaltuutetun toimintaa ohjataan tehtävän alkaessa ohjeistuksella. Sekä edunvalvojan että valtuutetun on annettava tehtävänsä alkaessa omaisuusluettelo hoidettavanaan olevasta päämiehen tai valtuuttajan omaisuudesta. Omaisuusluettelo toimii valvonnan lähtökohtana.

Jos havaitset epäkohtia edunvalvojan tai edunvalvontavaltuutetun toiminnassa, ilmoita niistä kirjallisesti Digi- ja väestötietovirastoon.

Holhousviranomaisen valvonnan keinot

Muistilista

  • Jos olet tyytymätön saamiesi käyttövarojen määrään, keskustele ensin edunvalvojasi kanssa, onko taloudellinen tilanteesi sellainen, että käyttövarojen määrää voitaisiin nostaa.
  • Jos olet tyytymätön edunvalvojan tai edunvalvontavaltuutetun toimintaan, keskustele ensin ongelmasta edunvalvojan tai valtuutetun kanssa.
  • Jos edunvalvojana on yleinen edunvalvoja, voit ottaa myös yhteyttä johtavaan yleiseen edunvalvojaan, joka saattaa työnantajan edustajana tarvittaessa selvittää asiaasi.

Käsittelyaika 

Asiat käsitellään pääsääntöisesti saapumisjärjestyksessä. Yksittäistapauksissa käsittelyaika voi alittua tai ylittyä käsiteltävien asioiden määrästä ja vaativuudesta riippuen.

Hinta

Kantelun käsittely on maksutonta.

Tilintarkastus ja lupapäätökset ovat yleensä maksullisia. Hinta voi vaihdella päämiehen varallisuuden määrän perusteella. 

Linkit asiaan liittyviin lakeihin 

Laki holhoustoimesta 

Laki edunvalvontavaltuutuksesta

Usein kysyttyä

Holhoustoimen yhteystiedot

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Postiosoite

Digi- ja väestötietovirasto / Holhoustoimi, PL 1001, 02151 Espoo

Ylläolevan postiosoitteeseen voi lähettää kaiken holhoustoimeen lähetettävän postin lukuun ottamatta omaisuusluetteloita, vuositilejä sekä päätöstilejä. Ne postitetaan kunkin valvontaa harjoittavan palvelupaikan omaan postiosoitteeseen.

Puhelinnumero

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–15

Palvelunumero 0295 536 256

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet

 

Suomen väkiluku 5 544 385