Alaikäisen edunvalvonnan rekisteröinti ja tilivelvollisuus
Alaikäisen lapsen huoltajana olet myös hänen lakimääräinen edunvalvojansa ja hoidat hänen taloudellisia asioitaan. Alaikäisen lapsen edunvalvonta rekisteröidään silloin kun lapsen omaisuus ylittää 20 000 euroa. Mahdollisia velkoja ei vähennetä omaisuuden määrää laskettaessa.
Käytännössä edunvalvonnan rekisteröinti tarkoittaa sitä, että sinun täytyy tehdä vuosittain tili alaikäisen lapsesi taloudellisten asioiden hoidosta. Tilivelvollisuutesi päättyy, kun lapsesi tulee täysi-ikäiseksi tai jos alaikäisen lapsesi edunvalvonta poistetaan rekisteristä. Alaikäisellä lapsella ei ole ikänsä puolesta mahdollisuutta huolehtia omista eduistaan ja oikeuksistaan, joten sinä huolehdit niistä hänen puolestaan. Holhousviranomainen ohjaa sinua tässä tehtävässä, mutta myös valvoo alaikäisen puolesta, että hoidat tehtäväsi asianmukaisesti.
Alaikäisen lapsen edunvalvonta poistetaan rekisteristä silloin kun lapsen omaisuuden arvo on pysyvästi vähentynyt 15 000 euroon tai sitä pienemmäksi. Jos lapsen omaisuus vähenee edunvalvojan toimien vuoksi, edunvalvontaa ei poisteta rekisteristä.
Tehtäväsi alaikäisen taloudellisten asioiden hoitajana kuitenkin jatkuu, vaikka alaikäisen edunvalvonta poistettaisiinkin rekisteristä. Tilivelvollisuutta ei tällöin kuitenkaan ole.
Tilivelvollisuus
Edunvalvojana sinun on ilmoitettava alaikäisen nimissä olevasta omaisuudesta, jos omaisuuden määrä mahdollisia velkoja vähentämättä ylittää 20 000 euroa. Holhousviranomainen selvittää tarvetta rekisteröidä alaikäisen edunvalvonta pyytämällä sinulta omaisuusluettelon alaikäisen varoista ja veloista. Omaisuusluettelon teet vain kerran. Luetteloa ei palauteta sinulle
Kun alaikäisen edunvalvonta on rekisteröity, toimita holhousviranomaiselle vuosittain vuositili tositteineen seuraavana vuonna viimeistään 31.3. Tilikausi on yleensä kalenterivuosi. Tilin laatimista varten löytyy vuositililomake ja siihen liittyvä täyttöohje. Vuositili palautetaan tarkastuksen jälkeen sinulle.
Edunvalvonta päättyy, kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi. Kun tehtäväsi edunvalvojana on päättynyt, toimita holhousviranomaiselle päätöstili kahden kuukauden kuluessa. Päätöstili vastaa sisällöltään vuositiliä, mutta se koskee sitä ajankohtaa, jolta vuositiliä ei ole vielä tehty.
Holhousviranomaisen tarkastama päätöstili mahdollisine huomautuksineen annetaan tiedoksi täysi-ikäiselle.
Tilivelvollisuus lakkaa myös, jos alaikäisen edunvalvonta poistetaan rekisteristä.
Holhousviranomainen voi perustellusta syystä pidentää tilikautta tai vapauttaa edunvalvojan vuositilin tekovelvollisuudesta. Päätöstilin antamisesta ei myönnetä vapautusta.
Muistilista
- Varmista, että kaikki alaikäisen omaisuus on hänen nimissään.
- Säilytä tiliotteet ja tositteet sellaisessa muodossa, että saat ne käyttöösi aina tarvittaessa
- Tutustu omaisuusluettelon sekä vuosi- ja päätöstililomakkeiden täyttöohjeisiin
- Liitä omaisuusluetteloon sekä vuosi- ja päätöstiliin tarvittavat liitteet jäljennöksinä
- Vuositili palautetaan tarkastuksen jälkeen. Tutustu tarkastajan tekemiin merkintöihin ja mahdolliseen huomautukseen.
Toimi näin
- Lakimääräisenä edunvalvojana sinun on ilmoitettava alaikäisen nimissä olevasta omaisuudesta, jos omaisuuden määrä mahdollisia velkoja vähentämättä ylittää 20 000 euroa.
- Tee ilmoitus omaisuusluettelolomakkeella kuukauden kuluessa omaisuuden saamisesta.
Omaisuusluettelo - alaikäinen päämies
- Jos alaikäisen edunvalvonta on rekisteröity, anna vuositili holhousviranomaiselle kolmen kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Anna päätöstili holhousviranomaiselle viipymättä sen jälkeen, kun alaikäinen on tullut täysi-ikäiseksi.
Vuosi- ja päätöstililomake - ala-ikäinen päämies
Vuosi- ja päätötililomakkeen ohje
- Voit pyytää alaikäisen lapsen edunvalvonnan poistamista rekisteristä, jos alaikäisen omaisuuden arvo on pysyvästi vähentynyt 15 000 euroon tai sitä pienemmäksi. Tee ilmoitus vapaamuotoisesti.
Hinta
Rekisteröinti ja rekisteristä poisto maksuton.
Käsittelyaika
Tilintarkastus: Tavoitekäsittelyaika 4 kk. Asiat käsitellään pääsääntöisesti saapumisjärjestyksessä. Yksittäistapauksissa käsittelyaika voi alittua tai ylittyä käsiteltävien asioiden määrästä ja vaativuudesta riippuen. Käsittelyaika pitenee, jos liitteenä ei ole kaikkia tarvittavia selvityksiä.
Keskeiset käsitteet
Omaisuusluettelo
Luettelo, jossa ilmoitat alaikäisen omaisuuden velkoineen valvonnan alkaessa.
Vuositili
Kalenterivuosittain annettava tili alaikäisen omaisuuden hoitamisesta.
Päätöstili
Tili alaikäisen omaisuuden hoitamisesta siltä ajalta, kun vuositiliä ei ole annettu.
Usein kysyttyä
Tilikausi on pääsääntöisesti kalenterivuosi. Poikkeuksena on ensimmäinen ja viimeinen tilikausi tai jos holhousviranomainen on tehnyt erillisen päätöksen tilikaudesta.
Edunvalvojana toimiva huoltaja. Jos edunvalvojia on useampi, he kaikki allekirjoittavat vuosi- ja päätöstililomakkeet.
Omaisuus arvostetaan käypään arvoon (jälleenmyyntihinta). Omaisuusluetteloa tai vuosi- ja päätöstilejä varten ei tarvitse pyytää asiantuntijalausuntoja käyvästä arvosta. Muu edunvalvojan antama perusteltu arvio käy.
- Kauppahintatilastoista voi verrata, paljonko vastaavanlaisesta huoneistosta/kiinteistöstä on maksettu.
- Arvoa voi perustella myös kohteessa tehtyjen remonttien tai perusparannusten avulla.
- Metsätiloista saa lisätietoa Metsään.fi -palvelusta
- Perukirjoista tai perinnönjakokirjoista, jos ne laadittu vähän aikaa sitten.
Et voi edustaa itseäsi lainan ottajana ja päämiestäsi lainan antajana. Olet siis esteellinen ja sinun pitäisi hakea itsellesi edunvalvojan sijaista. Lisäksi lainan antaminen päämiehesi varoista on luvanvarainen toimenpide. Lainalle pitää maksaa korkoa ja sille on asetettava vakuus. Lainan antamisen pitää olla muutoinkin päämiehen edun mukaista. Lupapäätös on maksullinen ja se voi olla myös kielteinen.
Holhousviranomainen voi harkita edunvalvojan vapauttamista vuositilivelvollisuudesta tai tilikauden määräämistä vuotta pitemmäksi, jos alaikäisen omaisuus on laadultaan sellaista, ettei alaikäisen etu vaadi tilin tekemistä. Jos alaikäisen omaisuus koostuu esimerkiksi suurimmalta osin kiinteistöstä tai asunto-osakkeista, joita edunvalvoja ei voi luovuttaa ilman holhousviranomaisen lupaa, vuosittainen tilivelvollisuus ei ole välttämättä tarpeen. Holhousviranomainen voi tarvittaessa muuttaa päätöstään esimerkiksi silloin, jos alaikäisen omaisuutta myydään. Vuositilivelvollisuudesta voidaan vapauttaa toistaiseksi tai määräajaksi. Päätös ei kuitenkaan vapauta edunvalvojaa velvollisuudesta tehdä päätöstili. Päätöstili on tehtävä siltä ajalta, jolta ei ole aikaisemmin annettu tiliä.
Holhousviranomainen voi harkita alaikäisen edunvalvonnan poistamista holhousasioidenrekisteristä, kun alaikäisen omaisuuden arvo on alentunut pysyvästi alle 15.000 euron. Edunvalvontaa ei kuitenkaan voida poistaa rekisteristä, jos omaisuuden vähentyminen on aiheutunut sellaisista edunvalvojan toimenpiteistä, jotka ovat alaikäisen edun vastaisia. Myös muu erityinen syy saattaa estää rekisteristä poistamisen.
Esimerkki: Alaikäisen edunvalvonta on merkitty holhousasioiden rekisteriin sillä perusteella, että hänen osuutensa kuolinpesän varoista vainajan tai pesän velkoja niistä vähentämättä (bruttoarvo) on ylittänyt 20.000 euroa. Vainajan ja pesän velkojen maksamisen jälkeen kuolinpesä on jaettu ja alaikäinen on saanut perinnönjaossa omaisuutta 10.000 euron arvosta. Alaikäisellä ei ole muuta omaisuutta eikä omaisuuden arvon vähentyminen ole aiheutunut sellaisista edunvalvojan toimenpiteistä, jotka ovat alaikäisen edun vastaisia. Koska alaikäisen omaisuuden arvo on alentunut pysyvästi alle 15.000 euron, alaikäisen edunvalvonta voidaan poistaa holhousasioiden rekisteristä, jos rekisterissä pitämiseen ei ole muuta erityistä syytä.
Holhousviranomainen voi käynnistää pakkokeinomenettelyn, jossa edunvalvoja velvoitetaan toimittamaan tili sakon uhalla tai uhalla, että tili teetetään edunvalvojan kustannuksella. Tällaisissa tapauksissa holhousviranomainen voi arvioida myös edunvalvojan sopivuutta tehtäväänsä. Jos huoltaja osoittautuu sopimattomaksi tai kykenemättömäksi toimimaan alaikäisen edunvalvojana, hänet voidaan vapauttaa edunvalvojan tehtävästään ja määrätä alaikäiselle tarvittaessa uusi edunvalvoja.
Holhoustoimen yhteystiedot
Postiosoite
Omaisuusluettelot ja vuosi- ja päätöstilit lähetetään palvelupaikan omaan postiosoitteeseen.
Muu holhoustoimen posti lähetetään osoitteella:
Digi- ja väestötietovirasto / Holhoustoimi, PL 1001, 02151 Espoo.
Chat-palvelu
Voit esittää yleisiä kysymyksiä myös verkkosivujemme chatin kautta. Chat palvelee ma-pe klo 9-15. Ethän ilmoita chatin kautta arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnuksia.
Chatin löydät tämän sivun oikeasta alareunasta.
Puhelinnumero
Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12
Palvelunumero 0295 536 256
Sähköposti
Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]
Lähetä sähköposti turvapostina
Palvelupaikat
Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Henkilöasiakkaiden käsittelyajat
- Avioliitto ja parisuhde
- Lapsen saaminen ja adoptio
- Nimiasiat
- Muutto
- Holhous ja edunvalvonta
- Edunvalvontaa kevyempiä vaihtoehtoja
- Edunvalvontavaltuutus eli tuen tarpeen ennakointi
- Kuka voi toimia edunvalvojana?
- Alaikäisen edunvalvonta
- Edunvalvojan määrääminen
- Edunvalvojan tehtävät
- Edunvalvojan tilivelvollisuus
- Lupaa edellyttävät toimenpiteet edunvalvonnassa
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Edunvalvojan tehtävistä luopuminen
- Holhousviranomaisen valvonnan keinot
- Poissaolevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Toimintakelpoisuuden rajoittaminen ja vajaavaltaiseksi julistaminen
- Holhousasioiden rekisteristä annettavat otteet
- Ulkomailla tapahtuneet elämänmuutokset
- Ilmoitus muutosta ulkomailla
- Ulkomailla syntynyt lapsi
- Ulkomailla solmittu avioliitto
- Ulkomailla rekisteröity parisuhde
- Ulkomailla myönnetty avioero
- Ulkomailla muuttunut nimi
- Ulkomailla tapahtunut kuolema
- Kansalaisuuden rekisteröiminen
- Suomen kansalaisuuden säilyttäminen
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Todistukset väestötietojärjestelmästä
- Henkilötiedot väestötietojärjestelmässä
- Rakennus- ja huoneistotiedot väestötietojärjestelmässä
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Lahjailmoituksen rekisteröinti
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Osoitepalvelu
- Vaalit ja äänioikeus
- Kansalaisaloite
- Kansalaisneuvonta
- Kaikki lomakkeet
- Digituki kansalaisille
- Suomi.fi-verkkopalvelu
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Asiakasrekisterien päivityspalvelut
- Poimintapalvelut
- Väestötietojärjestelmän hakupalvelut
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Suomi.fi-palvelut
- Siirry Katso-palvelusta
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Digituki
- Digiturvapalvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Verkkoasiointi
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Tietoa virastosta