Äitiyden tunnustamisen vahvistaminen

Vanhemmuuden vahvistamisasioiden käsittely

Käsittely kestää tällä hetkellä noin 10 päivää siitä, kun asiakirjat ovat saapuneet lastenvalvojalta Digi- ja väestötietovirastoon. Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Lapsen synnyttäneen äidin lisäksi myös hedelmöityshoitoon suostumuksen antanut nainen voidaan vahvistaa äidiksi.

Äitiyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan vahvistaa hedelmöityshoidon avulla alkunsa saaneelle lapselle toinen äiti.

Lapsen synnyttänyt henkilö on aina lapsen äiti. Lapselle voidaan vahvistaa myös toinen äiti, jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon tuloksena ja hedelmöityshoitoon on ollut molempien äitien suostumus.

Vaatimuksena äitiyden vahvistamiselle on myös se, ettei lapselle voida vahvistaa tai todeta isää. Isyyttä ei voida vahvistaa, kun sukusolut luovuttanut mies ei ole suostunut siihen, että hänet voidaan vahvistaa hedelmöityshoidon tuloksena syntyvän lapsen isäksi. Jos lapsi on syntynyt äidin ja äidin aviomiehen avioliiton aikana, toinen äiti voi silti tunnustaa äitiytensä, jos lapsen synnyttänyt äiti ja aviomies hyväksyvät tunnustamisen. Aviomiehen isyys kumoutuu samalla, kun vahvistetaan tunnustaneen naisen äitiys.

Toimi näin

  • Voit tunnustaa äitiytesi jo ennen lapsen syntymää ilmoittamalla kunnan äitiysneuvolassa tai lastenvalvojan luona, että olet lapsen toinen äiti. Sinun pitää tehdä ilmoitus henkilökohtaisesti, raskaana olevan läsnä ollessa.
  • Tarvitsette mukaanne todistuksen saaduista hedelmöityshoidoista.
  • Jos äitiys tunnustetaan lastenvalvojan luona ennen lapsen syntymää, teillä täytyy olla mukananne myös neuvolasta saatava todistus raskaudesta.
  • Jos et ole tunnustanut äitiyttäsi ennen lapsen syntymää, voit tunnustaa äitiytesi lapsen syntymän jälkeen ilmoittamalla henkilökohtaisesti lastenvalvojalle, että olet lapsen toinen äiti.
  • Äitiyden selvittänyt lastenvalvoja toimittaa äitiyden selvittämisestä tehdyn pöytäkirjan ja tunnustamista koskevat asiakirjat Digi- ja väestötietovirastolle, joka vahvistaa äitiyden lastenvalvojan toimittamien asiakirjojen perusteella.
  • Jos äitiys on tunnustettu ennen lapsen syntymää, lastenvalvoja voi laatia selvittämispöytäkirjan vasta sen jälkeen, kun on kulunut 30 päivää lapsen syntymästä.

Muistilista

  • Lastenvalvojan pitää selvittää äitiys ennen kuin Digi- ja väestötietovirasto voi vahvistaa lapselle myös toisen äidin.
  • Lapselle voidaan vahvistaa myös toinen äiti, jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon tuloksena ja hedelmöityshoitoon on ollut molempien äitien suostumus.
  • Lisäksi vaatimuksena äitiyden vahvistamiselle on se, ettei lapselle voida vahvistaa tai todeta isää.
  • Tässä kerrottuja äitiyden tunnustamista koskevia säännöksiä sovelletaan, jos suostumus hedelmöityshoitoon on annettu aikaisintaan 1.4.2019.

Käsittelyaika

Käsittelyaika on keskimäärin viisi työpäivää siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat on toimitettu Digi- ja väestötietovirastolle. 

Hinta

Palvelu on maksuton.

Usein kysyttyä

Yhteystietomme

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa sähköpostin vastaanottajaksi:

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelunumero 0295 537 314

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet