Tämän sivun ohjeet ovat vanhentuneet 1.1.2023. Katso uudet ohjeet vanhemmuuden vahvistamisesta ja kumoamisesta.

Äitiyden tunnustamisen vahvistaminen

Vanhemmuuden vahvistamisasioiden käsittely

Käsittely kestää tällä hetkellä noin 10 päivää siitä, kun asiakirjat ovat saapuneet lastenvalvojalta meille. Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Lapsen synnyttänyt henkilö on aina lapsen äiti. Voimme vahvistaa lapselle myös toisen äidin, jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon tuloksena ja hedelmöityshoitoon on ollut molempien äitien suostumus. Synnyttäneen äidin kotikunnan lastenvalvoja hankkii tiedot, joiden perusteella hedelmöityshoidoista alkunsa saaneelle lapselle voidaan vahvistaa myös toinen äiti, ja me Digi- ja väestötietovirastossa vahvistamme toisen äitiyden. 

Vaatimuksena toisen äidin vahvistamiselle on myös, ettei lapselle voida vahvistaa tai todeta isää. Isyyttä ei voida vahvistaa, jos sukusolut luovuttanut mies ei ole suostunut hedelmöityshoidon tuloksena syntyvän lapsen vahvistetuksi isäksi. Jos lapsi syntyy synnyttävän äidin ja tämän aviomiehen avioliiton aikana, toinen nainen voi tunnustaa äitiytensä, jos lapsen synnyttävä äiti ja tämän aviomies hyväksyvät tunnustamisen. Kun toisen äidin äitiys vahvistetaan, aviomiehen isyys kumoutuu. 

Toimi näin

  • Voit tunnustaa äitiytesi jo ennen lapsen syntymää, vaikka et ole synnyttävä äiti. Voit tunnustaa äitiyden kunnan äitiysneuvolassa tai lastenvalvojan luona. Raskaana olevan äidin tulee olla tilanteessa läsnä ja sinun täytyy tehdä ilmoitus henkilökohtaisesti. Ottakaa mukaanne todistus saaduista hedelmöityshoidoista. Jos tunnustat äitiyden lastenvalvojan luona ennen lapsen syntymää, ottakaa mukaanne myös neuvolasta saatu todistus raskaudesta. Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa toisen naisen äitiyden vasta lapsen syntymän jälkeen. 
  • Voit tunnustaa äitiytesi myös lapsen syntymän jälkeen, jos et ole synnyttävä äiti. Käy tällöin ilmoittamassa henkilökohtaisesti lastenvalvojalle olevasi lapsen toinen äiti. 
  • Lastenvalvoja selvittää äitiyden ja toimittaa siitä tehdyn pöytäkirjan sekä tunnustamisen asiakirjat meille Digi- ja väestötietovirastoon. Tämän jälkeen vahvistamme äitiyden asiakirjojen perusteella. Jos äitiys on tunnustettu ennen lapsen syntymää, lastenvalvoja voi laatia selvittämispöytäkirjan vasta 30 päivän kuluttua lapsen syntymästä. 

Muistilista

  • Lastenvalvoja selvittää äitiyden ensin, jonka jälkeen me Digi- ja väestötietovirastossa vahvistamme sen.
  • Lapselle voidaan vahvistaa synnyttäneen äidin lisäksi myös toinen äiti, jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidosta ja hoitoon on ollut kummankin äidin suostumus. Tällöin vaatimuksena on myös, ettei lapselle voida vahvistaa tai todeta isää.
  • Näiden sivujen äitiyden tunnustamista koskevia säännöksiä sovelletaan, jos suostumus hedelmöityshoitoon on annettu aikaisintaan 1.4.2019. 

Käsittelyaika

Käsittelyaika on tällä hetkellä noin kymmenen työpäivää siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet meille Digi- ja väestötietovirastoon. Käsittelemme hakemukset pääasiassa niiden saapumisjärjestyksessä.

Hinta

Palvelu on maksuton.

Usein kysyttyä

Yhteystietomme

1. Sähköposti

Otathan meihin ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse. Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tiedot liikkuvat salatusti. Valitse turvapostin vastaanottajaksi [email protected].

Lähetä sähköposti turvapostina

2. Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 537 314.

Palveluajat:

  • ma 9-15
  • ti-pe 9-12

3. Postiosoite

Digi- ja väestötietovirasto, PL 1007, 28101 Pori