Valikko

Viranomaispostin saa paperikirjeinä jatkossakin

23.11.2016 19.41
Tiedote

Paljon on uutisoitu sitä, että hallitus on lopettamassa paperikirjeiden lähettämisen, mikä asettaa ikääntyvän väestön eriarvoiseen asemaan. Väite ei pidä paikkaansa.

Paikkansa pitää se, että Suomessa tullaan ottamaan kaikkien kansalaisten käyttöön Suomi.fi-palvelun sähköinen postilaatikko vuoden 2017 aikana ja siitä on tulossa ensisijainen viranomaispostin kanava vuoden 2018 aikana.

Sähköisestä postilaatikosta ei kuitenkaan ole missään nimessä tulossa ainoa keino vastaanottaa kirjeitä julkishallinnolta, vaan jatkossakin viranomaisposti tulee paperipostina kaikille, joilla ei ole tietokonetta tai älypuhelinta tai mahdollisuutta tai varaa hankkia sellaista, tai jotka eivät muuten pysty sähköiseen asiointiin. Heidän osaltaan siis mikään ei muutu.

Kaikkien kansalaisten mahdollisuudet asioida viranomaisten kanssa täytyy kuitenkin turvata. Hallitus painotti strategiaistunnossaan 26.9.2016 sitä, että lainsäädännössä turvataan vaihtoehtoiset palvelumuodot. Ministeri Vehviläinen totesi tuolloin, että: ”Sähköisessä maailmassa asiakirjat ovat kaikkialla saatavissa: kotona, työpaikalla, mökillä ja matkoilla. Sähköisessä viestinvälityksessä päätökset saavuttavat kansalaiset heti ajasta ja paikasta riippumatta. Sähköistä asiointia koskevassa laissa turvataan vaihtoehtoiset palvelumuodot niille, jotka eivät voi käyttää sähköisiä palveluja.”

Uudistuvassa Suomi.fi-palvelussa on huomioitu esteettömyys ja palvelu täyttää kansainvälisen WCAG-esteettömyysstandardin vaatimukset. Valtiovarainministeriössä on tällä hetkellä käynnissä AUTA-hanke, jossa etsitään uusia keinoja auttaa niitä kansalaisia, jotka eivät itse pysty käyttämään sähköisiä palveluja. Ikääntyvää väestöä ja erityisryhmiä ei siis suinkaan ole unohdettu kehitystyössä.

Referenssinä sähköisen postilaatikon suunnittelussa Väestörekisterikeskus on käyttänyt Tanskaa, jossa vastaava käytäntö on ollut jo 1.11.2014 alkaen eli yli kaksi vuotta. Siellä kokemukset ikääntyvien aktiivisuudesta sähköisen postilaatikon käyttäjinä ovat erittäin positiiviset ja, itse asiassa, aktiivisin sähköisen postilaatikon käyttäjäryhmä on 65-74-vuotiaat. Tanskassa 11 % väestöstä haluaa ja saa viranomaispostin edelleen paperikirjeinä.

Lisätietoja: Johtaja Janne Viskari, [email protected], 0295 535 022.