Väestörekisterikeskuksen tuki kuntien digitalisaatiolle esittäytyy Kuntamarkkinoilla – Tutustu digiturvaan, digitukeen ja Suomi.fi-viesteihin

7.9.2018 14.10
Tiedote

Väestörekisterikeskuksen asiantuntijat esittelevät digituen, digiturvan ja Suomi.fi-viestien mahdollisuuksia Kuntamarkkinoilla 12.–13.9. Tervetuloa tutustumaan kuntien digitalisaatiota avittaviin palveluihin osastollemme ja kuulemaan konkreettisia esimerkkejä toteutuksistamme kuntien ja virastojen kanssa.

Digitalisaatio tarjoaa kunnille paljon mahdollisuuksia, mutta luo samalla edellytyksiä kuntalaisten digitaidoille. Huomiota on kiinnitettävä myös digitaaliseen turvallisuuteen eli muun muassa henkilötietojen käsittelyyn ja tietoturvaan. Digitaalisia sovelluksia ei jokaisen kunnan kannata keksiä itse, sillä Suomi.fi tarjoaa jo valmiiksi monia helposti käyttöönotettavia ja turvallisia ratkaisuja.

Osastollamme jaetaan myös upouusia Digikompassi-lautapelejä, joiden avulla kuntien työntekijät voivat perehtyä digitalisaation moninaisuuteen. Tietoiskupuheenvuoroissa kuulet tosielämän esimerkkejä Väestörekisterikeskuksen palvelujen käytöstä digitalisaation edelläkävijäkunnissa.

Tietoturvallisia asiointipalveluita kunnan sivuille helposti ja nopeasti Suomi.fi-viestit avulla

(Tietoisku: ke 12.9. klo 10, Huone A 3.3, 3. krs)

– Viestit-palvelun avulla kunnan sivuille voi rakentaa nopeasti ja kustannustehokkaasti tietoturvallisia asiointipalveluita kuten ajanvarauksia, potilaskertomusten lähettämisen tai GDPR-tietosuojaan liittyviin tietopyyntöihin vastaamisen. Ominaisuus soveltuu hyvin organisaatioille, joilla ei ole mahdollisuutta rakentaa raskaita asiointialustoja, kertoo johtava asiantuntija Hannu Korkeala Väestörekisterikeskuksesta.

Viestit-palvelun avulla verkkolomakkeisiin saadaan rakennettua tarvittava tietoturvaominaisuus. Hannu Korkeala näyttää puheenvuorossaan käytännön esimerkin, miten kunnan omilla sivuilla oleva asiointilomake kytketään kulkemaan Suomi.fi-viestien kautta. 

Tietojen automaattinen ja luotettava kulku järjestelmien välillä notkeuttaa yhteistyötä – Suomi.fi-palveluväylä on turvallinen ratkaisu

(Tietoiskut: ke 12.9. ja to 13.9. klo 12.30, Huone A 3.21, 3. krs.)

– Tietojen kulku automaattisesti järjestelmien välillä voi helpottaa kunnan toimintaa merkittävästi. Toisen henkilön tai yrityksen puolesta asiointi helpottaa erityisesti asiakkaan arkea. Suomi.fi-palveluväylä ja Suomi.fi-valtuudet ovat valmiita ja vakioituja välineitä näihin tarpeisiin, kertoo kehityspäällikkö Mikko Pitkänen Väestörekisterikeskuksesta. 

Tietoiskussa Pitkänen kertoo, miten Patentti- ja rekisterihallituksen Suomi.fi-Palveluväylään tuottamat rekisteritietokyselyt ovat mahdollistaneet yrityksen puolesta-asioinnin. Toteutuksen taustalla ovat Patentti- ja rekisterihallinnon Suomi.fi-palveluväylään tuottamat yritystietopalvelut.

Kuntalaiset tarvitsevat digitukea - kuinka aloittaa? – Kokemuksia Joensuusta

(Tietoisku: to 13.9. klo 10–10.20, Huone A 3.3, 3. krs)

– Kun julkisia sähköisiä palveluita kehitetään vauhdilla, osa kuntalaisista on vaarassa jäädä palvelujen ulkopuolelle. Digisyrjäytymistä voidaan kuitenkin ehkäistä digituella, kertoo digitukihankkeen projektipäällikkö Anna Melgin Väestörekisterikeskuksesta. 

Joensuussa digitukea on kehitetty määrätietoisesti jo vuosia. Anna Melgin ja digituen toimijat Joensuusta kertovat käytännön kokemuksiaan digituen järjestämisestä.

Lisätietoa:

Kuntamarkkinat.fi